Veer-krachtige ouders

Wat wij doen

Wij zijn er voor (zorg)professionals binnen het medisch-en scoiaal domein die werken met ouders en kinderen die een complex geboorteverhaal hebben meegemaakt

Wij zetten onze deskundigheid en ervaring graag zo breed mogelijk in

Voor betere ondersteuning en begeleiding voor ouders in de eerste 1000 dagen. Én om meer bekendheid, begrip & bewustwording te creëren bij (zorg)professionals, de omgeving en werk gerelateerde partijen. We streven ernaar om zo de overgang van het medisch naar het sociaal domein te versterken en dit voor ieder gezin toegankelijk te maken, ongeacht waar je huis/ wieg staat.

Veer-krachtige ouders samen 1

Wat wij doen:

“Zorgprofessional vanuit je hart”

Scholing

We geven zorgprofessionals inzichten vanuit Ouderperspectief over de impact van een complex geboorteverhaal, zoals een vroeggeboorte. Hierdoor kun je je nog beter inleven en aansluiten bij de behoeften en wensen van ouders en de vernieuwing die er gaande is binnen de zorg op de neonatologie. We doen dit oa door: Het geven van gastcolleges, spreken op symposia en de e-learning Ouderperspectief.

V-KO op de werkvloer

Wij kunnen door onze professionele achtergrond binnen de hulpverlening en onze ervaring als ouder verschil uitmaken op de werkvloer. Door ouders laagdrempelig te begeleiden, te signaleren en de professionals mee te nemen vanuit ouderperspectief. Door deze samenwerking kunnen we op een laagdrempelige manier verschil maken voor ouders. De professionals ontlasten en samen de veranderingen binnen de zorg faciliteren. Wanneer ouders zich gezien en gehoord voelen, kunnen zij de traumatische gebeurtenissen beter aan. Kunnen we waar mogelijk PTSS verminderen -en of eerder signaleren en dus verschil maken voor de eerste 1000 dagen van het kind en het hele gezin. Samen zijn we Veer-Krachtig. Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button om te zien wat we voor jullie kunnen betekenen.

Onderzoek

Wij geven advies en denken mee binnen onderzoeken, vanuit ouderperspectief. Daarnaast zijn wij op zoek naar een ziekenhuis/ onderzoeker die samen met ons het effect van ervaringsdeskundige professionals op de werkvloer wil meten. Door alle veranderingen in de zorg binnen het medisch - en het sociaal domein, waarin ouders en gezin steeds meer centraal komen te staan en ervaringsdeskundigheid steeds belangrijker wordt, is het waardevol om het effect van deze expertise te meten. Heb je interesse in bovenstaande!? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij maken ons har(t) voor

Normaliseren

Normaliseren van psychische zorg in alle fasen

Stem geven

Vanuit verbinding met zorgprofessionals, stem geven aan ouders

Verbinden

Medisch en sociaal domein verbinden en soepel in elkaar laten overlopen

Expertise

Expertise van ervaringsdeskundig professionals inzetten

Platform

Platform met ervaringsdeskundig specialisten

Wereld Prematuren Dag

Paarse muisjes in 2020

De geboorte vieren van je kindje(s). Even stilstaan bij zoiets bijzonders! Op zo’n ogenschijnlijk simpele manier: beschuit met Paarse Muisjes. Toch kan dit zoveel betekenen als niets verder normaal lijkt te gaan. Dit was een wens van Lindy Prins, mede-initiatiefneemster Veer-Krachtige Ouders. In 2020 heeft ze die wens verwezenlijkt samen met hulp van vele anderen.

Waarom paars? De kleur paars staat voor gevoeligheid, uitzonderlijkheid en symbool voor vroeggeboorte. Jaarlijks op 17 november is het Wereld Prematuren Dag en kleuren gebouwen en afdelingen in ziekenhuizen in deze mooie kleur. Een dag waarbij we stilstaan bij vroeggeboorte en wat dit doet met het gehele gezin.

6

Paarse muisjes is o.a. mede mogelijk gemaakt door:

Liefdevolle Kaarten Actie

Paarse muisjes in 2020

Op WPD 2022 hebben alle 1660 ouders, waarvan de kindjes op de neonatologie lagen een kaartje gehad met daarop een liefdevolle persoonlijke boodschap van een andere ouder die ook een kindje op de neonatologie heeft gehad. Of van iemand die affiniteit en ervaring heeft met de impact op de neonatologie.

Zo konden de kaartjes tegen verzendkosten besteld worden via de webshop (ze zijn overigens nog steeds te bestellen Winkelen – Veerkrachtige Ouders). Degene die de kaartjes schreven kregen van ons een adres van een ziekenhuis door, waar ze de kaartjes naartoe konden sturen, nadat ze er een persoonlijke liefdevolle boodschap op hadden geschreven. Wat hebben veel mensen gereageerd en meegedaan, het was overweldigend!

Ook voor de zorgprofessionals hadden we Liefdevolle Boodschappen verzameld van ouders en deze op grote kaarten laten drukken.

De kaartjes zijn gesponsord door https://www.signone.nl

Echt geweldig!

Er stonden ook verschillende mooie gedichtjes in de kaarten geschreven door Megan van Asselen van Kleintje in het Bos. Zij is moeder van een prematuur geboren dochter.

1

Mede mogelijk gemaakt door

Wat professionals over ons zeggen:

“ Lindy en Esther hebben voor onze opleiding, waarin we kinderfysiotherapeuten opleiden voor het TOP programma, twee gastlessen verzocht in het afgelopen jaar. In hun lessen gingen ze in op de ervaringen van ouders van vroeggeboren kinderen, aan de hand van hun eigen ervaringen en in gesprek met de cursisten van de opleiding. Welke ervaringen hebben ouders in de ziekenhuisperiode en ook in de periode na thuiskomst met hun vroeggeboren kind(eren)? De cursisten gaven aan dat ze deze lessen als heel waardevol en inspirerend hebben ervaren. Het in gesprek gaan met Esther en Lindy heeft hen nieuwe inzichten gegeven, die zeker zullen helpen bij het uitvoeren van het TOP programma straks. We zijn dan ook blij dat we voor de komende opleiding weer kunnen rekenen op de gastlessen van Veerkrachtige ouders.”

Marjolein van Velsen Kerndocent EOP-nl

“Je krijgt vanuit een persoonlijk verhaal een beeld van hoe ouders een medisch complexe zwangerschap, geboorte en kraambed ervaren. Het opent ogen en laat, respectvol naar de zorgverlener, zien hoe je deze ouders als zorgverlener nog beter kunt ondersteunen. Het is mooi ondersteund met artikelen, mening van experts en daagt je ook uit om kritisch naar jezelf te kijken. Een mooie aanvulling voor veel zorgverleners in de geboortezorg”

Marije Droogendijk klinisch verloskundige

Ik heb deze e-learning met veel plezier gevolgd. Jullie geboorteverhalen maakte veel indruk op mij. Natuurlijk weet je als zorgprofessional dat het een heftige tijd is voor ouders, de angst, de onzekerheid komt het wel allemaal goed? De modules sluiten mooi op elkaar aan, de opdrachten geven je stof tot nadenken, wat kun je nog meer voor ouders betekenen? Dat jullie ons meenemen in jullie belevingswereld is van onschatbare waarde.

Jessica Steijn Highcare neonatologie verpleegkundige Verpleegkundig babyconsulent www.stapjesnaargeluk.nl

een ontzettend fijne, goed toegankelijke en leesbare e-learning met veel tips interviews, wetenschappelijke onderbouwing en ervaringen van ouders. Ik werk als obstetrie verpleegkundige op een geboorte centrum, ik kan de opgedane kennis goed toepassen in mijn dagelijkse werk.

Elly Broens- van Eijk Obstetrie verpleegkundige

Leerzame modules. Geschikt voor ee ieder die werkzaam is met kinderen, zwangeren, ouder(s). Aanrader ook door zelfreflectie, de opdrachten, beeldmateriaal, ervaringen ouders, verwijzingen. De 1ste 1000 dagen van een kindje zijn heel belangrijk en dat komt heel goed naar voren in de modules. Met name wat wij als professionele zorgverleners voor ouder en kind nog meer kunnen betekenen dan dat wij nu al doen. Het zijn de kleine dingen.......

Leontien Mineur kinderverpleegkundige, babyconsulent, kindercoach en medisch pedagogisch medewerker.

Blij was ik met de mogelijkheid om als Kinderverpleegkundige en Verpleegkundig Babyconsulent deel te nemen aan de pilot e-learning “Ouderperspectief voor zorgprofessionals” van Veer-krachtige Ouders. Drie waardevolle modules over de periode van zwangerschap, de onverwachte periode in het ziekenhuis en het begin van thuiskomen na ziekenhuisopname. Hoe gaan ouders dan verder met een nieuwe rugzak vol bagage die ze bewust en onbewust meenemen in de rest van hun leven als gezin én als individu, als moeder, als vader en als baby. Deze e-learning leert ons als zorgprofessionals, naast eigen ervaringen, nóg meer over de beleving van ouders van (zieke) pasgeborenen en de psychische gevolgen van een moeilijke zwangerschap/geboorte/ziekenhuisopname. Het maakt ons bewust van ons gedrag als zorgverlener op de werkvloer. We krijgen handvatten om op een bewuste manier te communiceren. Ouders als zorgpartners te zien, naar ze te luisteren en de regie geven over hun kind. Broertjes en zusjes krijgen hier welverdiend een apart hoofdstuk, worden actief betrokken bij het (nieuwe) gezin. Naast veel praktijkvoorbeelden wordt verwezen naar interessante websites, filmpjes en artikelen, netwerkorganisaties en adressen voor lotgenotencontact. Er is duidelijk aandacht voor de lay-out: rustig en prettig leesbaar. De bijdrage van Manu Keirse over (levend) verlies en rouw maakt de cirkel rond. Wat mij betreft een PLUIM voor de inhoud van deze scholing! Een must voor elke geboortezorgprofessional!

Elena Atsma kinderverpleegkundige en verpleegkundig babyconsulent

"Al in het eerste filmpje van jullie ervaringsverhalen bekroop me het gevoel van jullie angst, geen roze wolk zwangerschap en hoe belangrijk het in de zwangerschap al is om voorlichting te krijgen. Maar ook hoe belangrijk het dan al is om naar ouders te luisteren. Ik vond het erg interessant en leerzaam om jullie ervaring te mogen horen. Deze e-learning geeft je als zorgprofessional meer inzicht in de gedachten en belevingswereld van ouders. Daarnaast blijven mijn radartjes draaien, ik ben me op mijn werkdagen na de e-learning bewuster van wat ik tegen ouders zeg en heb mijn vragen al beetje bij beetje aan kunnen passen. Alles volgde elkaar in logische volgorde op en ik denk dat alle onderdelen daarom waardevol zijn. De verwijzingen en informatie die jullie erin verwerkt hebben is een goede verrijking en geeft ook goede diepgang. Bij ons op de afdeling zijn we gelukkig al erg ver met het betrekken van ouders in de zorg voor hun kindje(s). Maar ik denk dat we altijd nog kunnen leren over de communicatie met ouders. Wat is het dan mooi om dit vanuit ervaringsdeskundigen aangeleerd te krijgen! Ik zou de e-learning zeker aanraden. Ik denk dat het erg leerzaam is voor afdelingen!”

Karen de Reuver-Saes Kinderverpleegkundige neonatologie bij Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ik ben super blij met de training. Het is een super goede aanvulling en helpt een betere zorg professional te worden. Echt zo fijn hoe duidelijk en praktisch jullie info is. Ik zou willen dat al mijn collega's deze training zouden volgen!! Ga zo door

Antoinette Würslin Kinder-/hc neonatologie verpleegkundige voor het mkc bij Ikazia

Heel belangrijk en waardevol om jullie perspectief (als ervaringsdeskundigen) te horen! Bedankt voor jullie openheid tijdens de gastles. (Erasmus MC Academie)

Lotte Derks Kinderverpleegkundige-Rivas Zorggroep

Zo bijzonder Ilona dat jij gisteravond als gastspreker bij de VVE avond was... Ik moeder van 2 prematuur geboren kindjes waarvan ons dochtertje naar 3 weken knokken overleden is en ons zoontje nu een jaar is. Ik luisterde naar je woorden en kon alleen maar denken jaa het is zo waar wat je zegt. Het mooiste van de avond vond ik dat mijn baas die ook de bijeenkomst bijwoonde na afloop belde en vroeg... Joyce krijg jij vanuit je werk genoeg ruimte om alles te verwerken?🥰

deelneemster VVE bijeenkomst gemeente Ooststellingwerf

"Lindy en Ilona hebben tijdens de Week van de Ouder van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) een mooie bijeenkomst verzorgd met als titel: De 1e 1000 dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Tijdens deze bijeenkomst namen zij ons mee in hun eigen verhaal. En deelden zij hoe zij hun ervaringsdeskundigheid en professionele achtergrond inzetten om van betekenis te zijn binnen de integrale (complexe) geboortezorgketen. Zij gaven ons inzichten vanuit het ouderperspectief, zodat je als professional van daar uit aan kunt sluiten bij de (zorg)behoeften en wensen van ouders." Nynke Steenbergen, adviseur NCJ

Nynke Steenbergen Adviseur Nederlands centrum Jeugdgezondheid (NCJ)

Deze e-learning is een echte eye opener met pakkende verhalen recht uit het hart. Maar ook met waardevolle tips en verduidelijking door het interview met Manu Keirse. Ik neem zeker tips en punten mee in mijn werk als High Care Neonatologieverpleegkundige en als verpleegkundige babyconsulente. Veel van de ouders met een complex geboorteverhaal zien we op onze afdeling maar daarna komen we elkaar ook thuis nog tegen als er onrust, huilen, voedingsproblemen en slecht slapen ontstaat en ouders hulp inschakelen.

Bianca Janssen High Care Neonatologieverpleegkundige en verpleegkundige babyconsulent

Zou je de e-learning aan anderen adviseren? "Jazeker voor iedere zorgprofessional die met ouder en kind werken na vroeggeboorte is het een eye opener"

Jessica Hol-Knoop kinderverpleegkundige en babyconsulent

Ik vond de e-learning inspirerend en boeiend. Het bleef me prikkelen om verder te gaan met het vervolgen van de modules. Het beeldend materiaal was ondersteunend aan de inhoud.

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
laat ons onze kennis delen

Om zo meer ouders te helpen

PTSS bij ouders te verlagen, zodat baby’s kansrijk opgroeien

vanuit liefde

De Liefdevolle Kaarten Actie 2022

Op WPD 2022 hebben alle ouders, waarvan de kindjes op de neonatologie lagen een kaartje gehad met daarop een liefdevolle persoonlijke boodschap van een andere ouder die ook een kindje op de neonatologie heeft gehad. Of van iemand die affiniteit en ervaring heeft met de impact op de neonatologie. 

In totaal zijn er naar 1660 ouders een kaartje gestuurd. Zo konden de kaartjes tegen verzendkosten besteld worden via de webshop (ze zijn overigens nog steeds te bestellen Winkelen – Veerkrachtige Ouders). Degene die de kaartjes schreven kregen van ons een adres van een ziekenhuis door, waar ze de kaartjes naartoe konden sturen, nadat ze er een persoonlijke boodschap op hadden geschreven. Wat hebben veel mensen gereageerd, het was overweldigend!

Ook voor de zorgprofessionals hadden we Liefdevolle boodschappen verzameld van ouders en deze op grote kaarten laten drukken.

De kaartjes zijn gesponsord door https://www.signone.nl

Echt geweldig!

Er stonden ook verschillende mooie gedichtjes in de kaarten geschreven door Megan van Asselen van Kleintje in het Bos. Zij is moeder van een prematuur geboren dochter. Je kunt haar volgen op Instagram https://www.instagram.com/kleintjeinhetbos/