Veer-krachtige ouders
Wat wij doen
Wij zetten onze deskundigheid en ervaring graag zo breed mogelijk in
Voor betere ondersteuning en begeleiding voor ouders in de eerste 1000 dagen. Én om meer bekendheid, begrip & bewustwording te creëren bij (zorg)professionals, de omgeving en werk gerelateerde partijen. We streven ernaar om zo de overgang van het medisch naar het sociaal domein te versterken en dit voor ieder gezin toegankelijk te maken, ongeacht waar je huis/ wieg staat.

Wat wij doen:
“Zorgprofessional vanuit je hart”
Scholing
We geven zorgprofessionals inzichten vanuit Ouderperspectief over de impact van een complex geboorteverhaal, zoals een vroeggeboorte. Hierdoor kun je je nog beter inleven en aansluiten bij de behoeften en wensen van ouders en de vernieuwing die er gaande is binnen de zorg op de neonatologie. We doen dit oa door: Het geven van gastcolleges, spreken op symposia en de e-learning Ouderperspectief.
V-KO op de werkvloer
Wij kunnen door onze professionele achtergrond binnen de hulpverlening en onze ervaring als ouder verschil uitmaken op de werkvloer. Door ouders laagdrempelig te begeleiden, te signaleren en de professionals mee te nemen vanuit ouderperspectief. Door deze samenwerking kunnen we op een laagdrempelige manier verschil maken voor ouders. De professionals ontlasten en samen de veranderingen binnen de zorg faciliteren. Wanneer ouders zich gezien en gehoord voelen, kunnen zij de traumatische gebeurtenissen beter aan. Kunnen we waar mogelijk PTSS verminderen -en of eerder signaleren en dus verschil maken voor de eerste 1000 dagen van het kind en het hele gezin. Samen zijn we Veer-Krachtig. Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button om te zien wat we voor jullie kunnen betekenen.
Onderzoek
Wij geven advies en denken mee binnen onderzoeken, vanuit ouderperspectief. Daarnaast zijn wij op zoek naar een ziekenhuis/ onderzoeker die samen met ons het effect van ervaringsdeskundige professionals op de werkvloer wil meten. Door alle veranderingen in de zorg binnen het medisch - en het sociaal domein, waarin ouders en gezin steeds meer centraal komen te staan en ervaringsdeskundigheid steeds belangrijker wordt, is het waardevol om het effect van deze expertise te meten. Heb je interesse in bovenstaande!? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij maken ons har(t) voor
Normaliseren
Normaliseren van psychische zorg in alle fasen
Stem geven
Vanuit verbinding met zorgprofessionals, stem geven aan ouders
Verbinden
Medisch en sociaal domein verbinden en soepel in elkaar laten overlopen
Expertise
Expertise van ervaringsdeskundig professionals inzetten
Platform
Platform met ervaringsdeskundig specialisten
Wereld Prematuren Dag
Paarse muisjes in 2020
De geboorte vieren van je kindje(s). Even stilstaan bij zoiets bijzonders! Op zo’n ogenschijnlijk simpele manier: beschuit met Paarse Muisjes. Toch kan dit zoveel betekenen als niets verder normaal lijkt te gaan. Dit was een wens van Lindy Prins, mede-initiatiefneemster Veer-Krachtige Ouders. In 2020 heeft ze die wens verwezenlijkt samen met hulp van vele anderen.
Waarom paars? De kleur paars staat voor gevoeligheid, uitzonderlijkheid en symbool voor vroeggeboorte. Jaarlijks op 17 november is het Wereld Prematuren Dag en kleuren gebouwen en afdelingen in ziekenhuizen in deze mooie kleur. Een dag waarbij we stilstaan bij vroeggeboorte en wat dit doet met het gehele gezin.

Paarse muisjes is o.a. mede mogelijk gemaakt door:



Wat professionals over ons zeggen:
“ Lindy en Esther hebben voor onze opleiding, waarin we kinderfysiotherapeuten opleiden voor het TOP programma, twee gastlessen verzocht in het afgelopen jaar. In hun lessen gingen ze in op de ervaringen van ouders van vroeggeboren kinderen, aan de hand van hun eigen ervaringen en in gesprek met de cursisten van de opleiding. Welke ervaringen hebben ouders in de ziekenhuisperiode en ook in de periode na thuiskomst met hun vroeggeboren kind(eren)? De cursisten gaven aan dat ze deze lessen als heel waardevol en inspirerend hebben ervaren. Het in gesprek gaan met Esther en Lindy heeft hen nieuwe inzichten gegeven, die zeker zullen helpen bij het uitvoeren van het TOP programma straks. We zijn dan ook blij dat we voor de komende opleiding weer kunnen rekenen op de gastlessen van Veerkrachtige ouders.”

“Je krijgt vanuit een persoonlijk verhaal een beeld van hoe ouders een medisch complexe zwangerschap, geboorte en kraambed ervaren. Het opent ogen en laat, respectvol naar de zorgverlener, zien hoe je deze ouders als zorgverlener nog beter kunt ondersteunen. Het is mooi ondersteund met artikelen, mening van experts en daagt je ook uit om kritisch naar jezelf te kijken. Een mooie aanvulling voor veel zorgverleners in de geboortezorg”
Ik heb deze e-learning met veel plezier gevolgd. Jullie geboorteverhalen maakte veel indruk op mij. Natuurlijk weet je als zorgprofessional dat het een heftige tijd is voor ouders, de angst, de onzekerheid komt het wel allemaal goed? De modules sluiten mooi op elkaar aan, de opdrachten geven je stof tot nadenken, wat kun je nog meer voor ouders betekenen? Dat jullie ons meenemen in jullie belevingswereld is van onschatbare waarde.
een ontzettend fijne, goed toegankelijke en leesbare e-learning met veel tips interviews, wetenschappelijke onderbouwing en ervaringen van ouders. Ik werk als obstetrie verpleegkundige op een geboorte centrum, ik kan de opgedane kennis goed toepassen in mijn dagelijkse werk.
Leerzame modules. Geschikt voor ee ieder die werkzaam is met kinderen, zwangeren, ouder(s). Aanrader ook door zelfreflectie, de opdrachten, beeldmateriaal, ervaringen ouders, verwijzingen. De 1ste 1000 dagen van een kindje zijn heel belangrijk en dat komt heel goed naar voren in de modules. Met name wat wij als professionele zorgverleners voor ouder en kind nog meer kunnen betekenen dan dat wij nu al doen. Het zijn de kleine dingen.......
"Al in het eerste filmpje van jullie ervaringsverhalen bekroop me het gevoel van jullie angst, geen roze wolk zwangerschap en hoe belangrijk het in de zwangerschap al is om voorlichting te krijgen. Maar ook hoe belangrijk het dan al is om naar ouders te luisteren. Ik vond het erg interessant en leerzaam om jullie ervaring te mogen horen. Deze e-learning geeft je als zorgprofessional meer inzicht in de gedachten en belevingswereld van ouders. Daarnaast blijven mijn radartjes draaien, ik ben me op mijn werkdagen na de e-learning bewuster van wat ik tegen ouders zeg en heb mijn vragen al beetje bij beetje aan kunnen passen. Alles volgde elkaar in logische volgorde op en ik denk dat alle onderdelen daarom waardevol zijn. De verwijzingen en informatie die jullie erin verwerkt hebben is een goede verrijking en geeft ook goede diepgang. Bij ons op de afdeling zijn we gelukkig al erg ver met het betrekken van ouders in de zorg voor hun kindje(s). Maar ik denk dat we altijd nog kunnen leren over de communicatie met ouders. Wat is het dan mooi om dit vanuit ervaringsdeskundigen aangeleerd te krijgen! Ik zou de e-learning zeker aanraden. Ik denk dat het erg leerzaam is voor afdelingen!”

Ik ben super blij met de training. Het is een super goede aanvulling en helpt een betere zorg professional te worden. Echt zo fijn hoe duidelijk en praktisch jullie info is. Ik zou willen dat al mijn collega's deze training zouden volgen!! Ga zo door
Heel belangrijk en waardevol om jullie perspectief (als ervaringsdeskundigen) te horen! Bedankt voor jullie openheid tijdens de gastles. (Erasmus MC Academie)

Zo bijzonder Ilona dat jij gisteravond als gastspreker bij de VVE avond was... Ik moeder van 2 prematuur geboren kindjes waarvan ons dochtertje naar 3 weken knokken overleden is en ons zoontje nu een jaar is. Ik luisterde naar je woorden en kon alleen maar denken jaa het is zo waar wat je zegt. Het mooiste van de avond vond ik dat mijn baas die ook de bijeenkomst bijwoonde na afloop belde en vroeg... Joyce krijg jij vanuit je werk genoeg ruimte om alles te verwerken?🥰
"Lindy en Ilona hebben tijdens de Week van de Ouder van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) een mooie bijeenkomst verzorgd met als titel: De 1e 1000 dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Tijdens deze bijeenkomst namen zij ons mee in hun eigen verhaal. En deelden zij hoe zij hun ervaringsdeskundigheid en professionele achtergrond inzetten om van betekenis te zijn binnen de integrale (complexe) geboortezorgketen. Zij gaven ons inzichten vanuit het ouderperspectief, zodat je als professional van daar uit aan kunt sluiten bij de (zorg)behoeften en wensen van ouders." Nynke Steenbergen, adviseur NCJ

Deze e-learning is een echte eye opener met pakkende verhalen recht uit het hart. Maar ook met waardevolle tips en verduidelijking door het interview met Manu Keirse. Ik neem zeker tips en punten mee in mijn werk als High Care Neonatologieverpleegkundige en als verpleegkundige babyconsulente. Veel van de ouders met een complex geboorteverhaal zien we op onze afdeling maar daarna komen we elkaar ook thuis nog tegen als er onrust, huilen, voedingsproblemen en slecht slapen ontstaat en ouders hulp inschakelen.
Zou je de e-learning aan anderen adviseren? "Jazeker voor iedere zorgprofessional die met ouder en kind werken na vroeggeboorte is het een eye opener"
laat ons onze kennis delen
Om zo meer ouders te helpen
PTSS bij ouders te verlagen, zodat baby’s kansrijk opgroeien